Sevgi, insanı insan yapan en önemli değerdir. Hayvan sevgisi ise en özeli.

Bu sevgiyi farklı şekillerde herkes kendi imkanlarına göre göstermeye çalışıyor. Bazılarımız evlerinde kedi yada köpek sahiplenerek, bazıları hayvan barınaklarında gönüllü olarak çalışarak ve bazıları da sokaklarda yaşayan kedi veya köpeklere elinden, gönlünden geldiğince bakarak gösteriyor.

Her gün yanlarından geçip gittiğimiz sokağımızın, mahallemizin sakinleri sokak canlarını hayatın yoğun temposu içinde çoğu zaman fark bile edemiyoruz.

Onların aslında bu zorlu dünyada nasıl da var olma savaşı verdiklerini kaçırıyoruz. Şimdi biraz sokak kedilerinde ve özellikle yavru olanlarda sıklıkla karşılaşılan göz hastalığından bahsetmek istiyorum.

İster kendi kediniz olsun, ister sokakta bakıp beslediğiniz bir kedi olsun, özellikle yavru kedilerde görülen göz akıntıları ve iltihaplanmalar kedinin gözlerini kaybetmesine sebep olabiliyor. Kedimizin göz içinin kanlandığını, çapaklandığını fark eder ve erken önlem alabilirsek kısa sürede iyileşebilirler.

Peki bunun için neler yapabiliriz.

Elbette önceliğimiz en yakın bir veterinere götürmek olmalı.

Büyükşehir belediyeleri sokak hayvanları için ücretsiz bir şekilde gelip adresinizden de alım yapıyor. Tedaviyi kendinizin yapamayacağını düşünüyorsanız belediyeden yardım alabilirsiniz. Google de bulunduğunuz ilin büyükşehir veteriner hizmetlerinin telefon numaralarına ulaşabilirsiniz..

Diyelim ki böyle bir şansınız yok peki o zaman ne yapabiliriz. Ben biraz araştırma yaparak neler yapılabileceğini öğrendim ve öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle bir parça pamuğu önceden demlenmiş, oda ısısında soğutulmuş çaya batırıp yavaş hareketlerle iltihaplı gözleri silerek tedaviye başlıyoruz, çayın antiseptik özelliği bulunuyor, eğer çay yoksa bu işlemi ılık su ile de yapabilirsiniz.

Gözlerin sadece biri rahatsız olsa bile tedaviyi bulaşmaması açısından her iki göze de uygulamak gerekiyor.

Sonrasın da eczaneden borik asit içeren antimikrobik bir göz damlası alıyoruz.

Sipragut, Gentagut, Onadron gibi damlalar işe yarıyor, ilaçların fiyatları 5-10 TL arasında değişiyor.

2-3 saat arayla 1 damla damlatabilirsiniz.

Damlayı kullanmak evet biraz zor olabilir çünkü kediler ve özellikle yavru olanlar böyle bir durumda tıslayarak sizden kaçmaya çalışıyor. Bu durumda en kolay yol mama ile kandırmaya çalışmak oluyor, mamaya dayanamıyorlar.

Mama uzatarak yavaşça korkutmadan elinize almayı deneyin, evet ilk başlarda tıslıyorlar ama zamanla alışıyorlar, yani mamayla biraz uğraş sonucunda size güveniyor ve alışıyorlar.

Göz damlası dışında terramycin göz kremi de bir alternatif olabiliyor, ancak damlayı kullanmak krem sürmekten daha kolay.

İki üç gün, en fazla bir hafta içinde iyileştiğini göreceksiniz.

Sokaklar da o kadar çok pisicik var ki tek yapmanız gereken yanlarından geçerken onları fark etmeniz. Ve bu süreçte geçici görme kaybı yaşayacakları için sokaklarda kolaylıkla yiyecek bulamayacaklarından, mamalarını ( mama derken illa kuru mama olması şart değil su/süt karışımına ekmek bile doğrasanız inanın çok mutlu olup afiyetle yiyeceklerdir) ve sularını eksik etmeyin.

Yemek ve su kadar sevgiye de ihtiyaçları olduğunu unutmadan onların başlarını okşamayı unutmayın.

Sevgiyle ile kalın…

Şule Beytekin

Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram